Την σύγχρονη «Σπιναλόγκα» κατά του κορονοϊού σχεδιάζει η Κίνα

Μια νέα πόλη «COVID-proof» σχεδιάζεται από την κινεζική κυβέρνηση με στόχο να διευκολύνει την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων σε πιθανά μελλοντικά lockdowns.

Η πόλη αυτή ονομάζεται Xiong’an και βρίσκεται 60 μίλια νοτιοδυτικά του Πεκίνου. Αρχικά, το 2017, το εγχείρημα αυτό είχε ανακοινωθεί από τον Πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping ως ένα καινοτόμο έργο «αποσυμφόρησης» της υπερπληθούς πρωτεύουσας αλλά ταυτόχρονα και ως ένας δυνητικός επιχειρηματικός κόμβος για πρωτοποριακές εταιρείες τεχνολογίας.

Ωστόσο, το ξέσπασμα της πανδημίας αναδιαμόρφωσε το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης, με τους αρχιτέκτονες να επικεντρώνονται στη δημιουργία μιας πόλης που να είναι ασφαλής και κατάλληλα εξοπλισμένη, επιτρέποντας στους κατοίκους της να συνεχίζουν την καθημερινότητα τους υπό συνθήκες εγκλεισμού.

Οι αρχιτέκτονες Guallarts που προέρχονται από τη Βαρκελώνη εμπνεύστηκαν τα νέα σχέδια αυτής της έξυπνης πόλης, όταν η Ισπανία βρισκόταν σε καθεστώς αυστηρής καραντίνας. Σύμφωνα με αυτούς, το έργο αυτό αποτελεί ένα νέο πρότυπο πόλης στη μετα Covid-19 εποχή και πηγάζει από την ανάγκη παροχής λύσεων στις συνεχόμενες κρίσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα αστική ζωή, βασισμένη στην κυκλική βιο-οικονομία.

Αυτή η «έξυπνη» πόλη θα περιλαμβάνει συγκροτήματα υψηλής τεχνολογίας με ξύλινα διαμερίσματα με μεγάλες βεράντες φιλικές προς drones και σχεδιασμένες για την άμεση  παράδοση ιατρικού εξοπλισμού. Στο τελευταίο όροφο κάθε πολυκατοικίας  προβλέπεται να  δημιουργηθούν αγροκτήματα  για να μπορούν να καλλιεργούν οι κάτοικοι τρόφιμα ώστε να μένουν αυτάρκεις. Επιπλέον, θα περιέχει πολύ μεγάλους κοινόχρηστους χώρους εργασίας για να τηρείται η κοινωνική απόσταση, θερμοκήπια, ενώ τα αυτοκίνητα θα επιτρέπονται σε ορισμένες περιοχές με πολλούς δρόμους να προορίζονται αποκλειστικά για τους ποδηλάτες και τους πεζούς.